Тема: Витамин Д
Показать сообщение отдельно
  #8  
Старый 14.11.2023, 23:10
Аватар для Dr.Vad
Dr.Vad Dr.Vad вне форума
Модератор форума по гематологии
      
 
Регистрация: 16.01.2003
Город: Хьюстон, Техас
Сообщений: 80,786
Поблагодарили 33,419 раз(а) за 31,764 сообщений
Dr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форумеDr.Vad этот участник имеет превосходную репутацию на форуме
вот как раз информация про витамин д дефицит у финнов в сравнении с русскими эмигрантами, что территориально близко к СПб:

Participants: Immigrants aged 18-64 years (446 Russians, 346 Somalis, 500 Kurds), 798 Finns aged 30-64 years.

Results:
The mean of S-25(OH)D was 64 (95 % CI 62, 66) for Russians, 44 (95 % CI 41, 46) Somalis, 35 (95 % CI 34, 37) Kurds and 64 (95 % CI 62, 66) nmol/l Finns. S-25(OH)D among Somalis and Kurds was lower compared with Finns (P < 0·001).

The prevalence of vitamin D deficiency (S-25(OH)D <30 nmol/l) and insufficiency (S-25(OH)D <50 nmol/l) was higher among immigrants than Finns (P < 0·001). Vitamin D-rich foods differed between the groups; vitamin D-fortified fat spread consumption was higher among Somalis (91 %) than among Russians (73 %) and Kurds (60 %); fish was less consumed among Kurds (17 %) than among Russians (43 %) and Somalis (38 %); and 57 % Russians, 56 % Kurds and 36 % Somalis consumed vitamin D-fortified dairy daily (P < 0·001 for all).

Daily smoking, alcohol consumption and winter blood sampling were determinants of vitamin D insufficiency (P ≤ 0·03).

Older age, physical activity, fish and vitamin D-fortified dairy consumption were associated with lower odds of insufficiency (P ≤ 0·04).
---
Public Health Nutr. 2020 May;23(7):1254-1265. doi: 10.1017/S1368980019004312.
Prevalence and determinants of vitamin D deficiency and insufficiency among three immigrant groups in Finland: evidence from a population-based study using standardised 25-hydroxyvitamin D data
__________________
Искренне,
Вадим Валерьевич.
Ответить с цитированием